петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 26

САД бараат мисија на НАТО во Ирак

НАТО би можел да ѝпомага на ирачката војска во областа на „логистиката, набавката, развојот на капацитетите, формирањето на кадрите и академии

irak vojnici

Поврзани вести

САД предлагаат НАТО да ја преземе мисијата на оспособување на ирачките безбедносни сили откако ќе биде поразена ултрарадикалната сунитска организација Исламска држава, изјави шефот на американската здружена команда, генералот Џо Данфорд.

Алијансата „би можела да биде идеално позиционирана за спроведување на мисијата за оспосбување“ на ирачките безбедносни сили „долгорочно“, изјавил генералот Данфорд во средата за новинарите во авионот со кој се враќал од состанокот на НАТО во Брисел.

Ирачкиот премиер Хајдер ал-Абади веќе претходно изјави дека на ирачките безбедносни сили би можело и натаму да им биде потребна поддршка и по целосниот пораз на Исламската држава, но не ги прецизираше потребите, потсетил американскиот командант.

НАТО би можел да ѝпомага на ирачката војска во областа на „логистиката, набавката, развојот на капацитетите, формирањето на кадрите и академии“, рекол генералот Данфор.

Меѓутоа, НАТО не би учествувал во советничките мисии на борбените сили кои остануваат во доменот на меѓународната коалиција против Исламската држава предводена од САД, додал.

Најчитани вести