Балкан

САД ги оцени изборите на Косово како фер и демократски

САД ги оцени изборите на Косово како фер и демократски

Американската амбасада ги оцени вчерашните избори на Косово за фер и демократски. Амабасадата неведува дека во најголем дел изборите биле кредибилни и во склад на меѓународните стандарди.

САД се надеваат на добра соработка со новоизбраните власти по клучните прашања за Косово по патот на евроатлантските интеграции.

„Ги надгледуваме изборите и остануваме цврсто уверени дека Централната изборна комисија, косовската полиција и државното тужителство ќе го продолжат своето позитивно партнерство и дека сите инциденти ќе бидат внимателно истражени и решени во склад со косовските закони“, се вели во соопштението од амбасадата.