Свет

САД испраќа нови воени советници во Ирак

САД испраќа нови воени советници во Ирак

Соединетите американски држави пратија нови дополнителни 130 воени советници во курдскиот регион на северот од Ирај, ијави американскиот секретар за одбрана, Чак Хегел.

Советниците и силите за специјални операции ќе асистираат во хуманитарните мисии и нема да бидат вклучени во војната, нагласи Хегел.

Бориците на Исламската држава натераа повеќе илјади луѓе да ги напуштат своите домови и да се раселат по планитните во северниот дел на Ирак.