сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 3

САД нудат пет милиони долари награда за клучен човек на ИД

132901696

Поврзани вести

САД понудија награда од пет милиони долари за информација со која би се лоцирал или идентификувал лидерот во Исламска држава Абу Мухамед ал Шимали.

Стејт департментот тврди дека Ал Шимали овозможувал патувања на потенцијални борци за ИД од Австралија, Европа и Блискиот исток до Турција и до Сирија. САД на тој потег се долучиле следејќи траги на групата по терористичките напади од 13 ноември во Париз кога беа убиени 129 луѓе.

Шимали се смета дека има врски со ИД и Ал Каеда во Ирак од 2005 година.

– Тој е клучен човек на Исламска држава за миграција и логистика, наведува Стејт департментот додавајќи дека тој е одговорен и за регрутирање странски борци.

Најчитани вести