Свет

САД: Почна клиничкото испитување на вакцината за Зика вирусот

САД: Почна клиничкото испитување на вакцината за Зика вирусот

Американските научници потврдија дека почнаа со првите клинички испитувања на вакцината против вирусот зика, јавува Ројтерс.

Засега нема одобрена вакцина или лек за опасниот вирус што м олскавично се шири на американскиот континент и кој може да предизвика тешки деформации кај главата на новороденчињата. Голем број компании и академски собири работар на развој на вакцина против зика, чија што масовна употреба се очекува да започне за најмалку две до три години.

Националниот институт за алергии и инфективни болести, дел од Националниот институт за здравје како сојузни истражувачки агенции, го потврди почетокот на раната фаза на клиничкото испитување на најмалку 80 здрави мажи на возраст од 18 и 35 години.

Инаку американската компанија Иновио Фрамасеутикалс во јуни доби дозвола од министерството за храна и лекови да почне со испитување на вакцината против зика врз луѓе. Компанијата Иновио развива вакцина во соработка со јужнокорејската ЏинУан лајф сајнсес и голем број научници.