Свет

САД праќа дополнителна војска во Ирак

САД праќа дополнителна војска во Ирак

Околу 300 нови америкнаски војници кои ќе бидат ангажирани да управуваат со хеликоптери и беспилотни летала ќе пристигнат во Ирак, изјави министерот за одбрана на САД, Џон Кирби.

Кирби соопшти и дека во неделата во Ирак пристигнало и засилување од 200 америкнаски војници кои ќе ја засилат безбедноста врз американската амбасада и меѓународниот аеродром.

Преостанатите 100 војници ќе бидат ангажирани во Багдад кои ќе пружат безбедност и логистичка поддршка.

Претседателот Барак Обама синоќа соопшти дека во Ирак ќе бидат испратени уште 200 војници чија цел ќе биде да ги заштити американските жители и амбасада, пренесува АП.