Македонија

САД презадоволни од подготвеноста на македонските мировници

САД презадоволни од подготвеноста на македонските мировници

Премиерот на Република Македонија, Никола Груевски, денеска оствари среба со членови на Претставничкиот дом на Конгресот на САД, Мајк Тарнер, Лорета Санчез и Пол Кук.

На средбата позитивно беа оценети односите на двете земји, како и билатерално, така и на мултилатерално ниво. Исто така, меѓу темите беше и значајноста на европатланскиот интегративен процес на Македонија.

DSC_0393

Членовите на американскиот Конгрес го истакнаа позитивниот придонес кој македонските мировници го даваат во рамките на НАТО мисиите, и ја истакнаа поддршката на САД за членство на Република Македонија во Алијансата.

DSC_0397

„Реформите се преземаат со цел унапредување на можностите во сите општествени сфери и посветеноста за унапредување на стандардите и надминување на предизвиците кои се од интерес за интеграциите на нашата земја“, истакна на средбата премиерот Груевски.

На состанокот беа разменети и мислења за многу теми од регионален карактер.