Свет

САД: Професорот Норпот ја прогнозира победата на Трамп

САД: Професорот Норпот ја прогнозира победата на Трамп

Овој политиколог од  Универзитетот „Стони Брук“ во Њујорк, развил модел за предвидување и кога го применил ретроактивно, се увидело дека ги покажал сите победници на изборите од 1912 година. Погрешил само еднаш и тоа во 2000 година, кога рекол дека ќе победи Ал Гор, пишува лондонскиот весник „Индепендент“.

Меѓутоа Гор, тогаш доби многу гласови, но по спорното пребројување на гласовите на Флорида, претседател стана Џорџ Буш помладиот.

Норпот во изјавата за „Њујорк пост“ нагласи дека Трамп бил најсилен во изборите во рамките на Републиканската партија и дека ќе победи.

– Со моделот уште во февруари беше предвидено дека Трамп ќе победи, и од тогаш ништо се нема променето. Што и да се случува во вистинскиот свет, не влијае на моделот, истакна Норпот.

Моделот, меѓутоа, не го зема предвид политичкиот пејсаж кој постојано се менува, ниту како поединечни случувања влијаат на изборната трака, како ни фактот дека двете најсилни партии во САД се помалку ја претставуаат земјата во целина.