Свет

САД: Руските ракети во Калињинград ја дестабилизираат Европа

САД: Руските ракети во Калињинград ја дестабилизираат Европа

Соопштението на Стејт департментот е одговор на извештаите кои се повикуваат на претседавачот на Комитетот за одбрана на Горниот дом на рускиот Парламент.

– Русија се закануваше дека ќе ги премести своите ракети Искендер во Калињиград во изминатите 10 години како одговор на разни случувања во Европа, од кои ниту едно не бара таков воен одговор. Ја повикуваме Русија да се воздржи од зборови или дела кои не се во согласност со целта – промовирање на безбедност и стабилност, истакна портпаролот на Стејт департментот, Џон Кирби.