Свет

САД: Уништени 800 милиони долари во готовина на Исламска држава

САД: Уништени 800 милиони долари во готовина на Исламска држава

Американскиот генерал мајор Питер Герстен објави дека во воздушните напади уништени се до 800 милиони долари готовина, која била во сопственост на Исламска држава.

Би-Би-Си наведува дека Герстен, кој се наоѓа во Багдад, изјави дека САД во повеќе наврати за цел имале складишта на пари на ИД.

– Овој удар на нејзиното финансирање придонесе за зголемување на дезертрството за 90 отсто и намалување на бројот на новопристигнати борци, тврди Герстен, пренесува МИА.

Американското Министерство за финансии во 2014 година ја нарече Исламска држава „најдобро финансирана терористичка организација“, на која некогаш наишле.