четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

САД загрижени од вонредната проверка на борбената готовност на руската армија

Очекуваме Русија да ги почитува сите обврски и ветувања во рамки на склучените спогодби за контрола на вооружувањето и мерките за доверба, и на соседните земји да им обезбеди соодветни гаранции и транспарентност во однос на големината и карактерот на овие активности, изјави портпаролката на американското Министерство за одбрана Мишел Балданѕа.

101448861

Последни вести

САД изразија загриженост од ненадејната проверка на борбената готовност на руските вооружени сили, пренесоа руските медиуми, цитирајќи соопштение на Пентагон.

-Го видовме соопштението на руската војска за тоа дека почнува ненајавени воени вежби. Очекуваме Русија да ги почитува сите обврски и ветувања во рамки на склучените спогодби за контрола на вооружувањето и мерките за доверба, и на соседните земји да им обезбеди соодветни гаранции и транспарентност во однос на големината и карактерот на овие активности, изјави портпаролката на американското Министерство за одбрана Мишел Балданѕа.

Според неа, „ненадејните проверки на борбената готовност во Русија често пати се прават пред масовни воени вежби, а во врска со планираната вежба „Кавказ-2016“ ние внимателно ја следиме ситуацијата“.

Портпаролката, исто така, изрази  „длабока загриженост“ за растечкото насилство во источна Украина „и близината на руските вооружени сили до Украина, со оглед на директното учество на Русија во конфликтот во Донбас“, забележуваат руските медиуми.

Освен тоа, додаде таа, „знаеме, исто така, дека Русија воените вежби ги користи за прикривање на разместувањето на оружје во Украина“, рече Балданѕа.

Најчитани вести