среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 43

Само 15 членки на ЕУ се подготвени да примат бегалци

Земјите-членки на ЕУ во следните две години треба да распределат 160.000 мигранти кои сега се во Италија и во Грција. Досега само околу 100 луѓе се сместени во Финска, Луксембург и Шведска.

Вашчиковски: Сириските бегалци треба да се вратат и да ја бранат својата земја

Вашчиковски: Сириските бегалци треба да се вратат и да ја бранат својата земја

Поврзани вести

Само 15 од 28 земји-членки на Европската унија се подготвени да примат мигранти во рамките на механизмот за распределување по квоти, објави Европската комисија.

– Од неопходните 160.000 места сега се достапни 2.314 места. Процесот бавно напредува поради сложеноста. Сега сме на почеток од патот, тоа е долг процес, наведува ЕК.

Земјите-членки на ЕУ во следните две години треба да распределат 160.000  мигранти кои сега се во Италија и во Грција. Досега само околу 100 луѓе се сместени во Финска, Луксембург и Шведска.

 

 

Најчитани вести