Свет

Само 700 илјади кинески парови се пријавиле за второ дете

Само 700 илјади кинески парови се пријавиле за второ дете

Седумстотини илјади кинески парови оваа година се пријавиле за второ дете, иако претходните проценки биле меѓу милион и два милиона.

Жао Јанпеј од Националната комисија за здравство и планирање семејство рекол дека бројот на пријавени парови е помал отколку што се очекувало, но додал дека прерано е да се донесуваат заклучоци за тоа како новата кинеска политика ќе влијае врз кинескиот наталитет.

Во минатата година Кина ја олесни политиката на едно дете и дозволи паровите од кои еден е единец да имаат две деца. На паровите каде двата партнера се единци, од порано им беше дозволено да имаат две деца.