Свет

Санкциите кон Русија предизвикуваат големи последици врз економијата на Финска

Санкциите кон Русија предизвикуваат големи последици врз економијата на Финска

Несогласувањата на Западот со Русија, во прва рака поради кризата во Украина, оставаат се појасни последици во Финска, пишува МИА.

Најновите податоци покажуваат дека рускиот туризам во Финска лани во ноември бил намален за 27 проценти. Истовремено во Финска се зголемиле, на пример, ноќевањата на шпански туристи за 21 процент.

Но, со оглед на фактот дека Русите традиционално се најголемата туристичка група што ја посетува Финска, порастот на бројот на туристи од други земји не помага во крајниот резултат. Вкупно земено, ноќевањата на странски туристи во Финска биле намалени за шест0 проценти во ноември минатата година во споредба со истиот период во 2013 година, соопшти финската Статистичка централа.

Руската забрана за увоз досега ја чини Финска повеќе од 250 милиони евра загуби во секторот на производство на млеко и млечни производи, посебно кога станува збор за финскиот млечен гигант „Валио“