Политика

СДСМ ќе поднесе иницијатива за собраниска седница

СДСМ ќе поднесе иницијатива за собраниска седница

СДСМ денеска до собранието ќе достави иницијатива за продолжување на конститутивната седница на парламентот, објавија неколку македонски медиуми.

Иницијативата ќе биде поднесена до претседателот на парламентот во заминување Трајко Вељаноски. Потоа Вељаноски би требало да свика координација да се прецизира составот на комисијата за избори и именувања како и текот на седницата.

Неофиицјално,  ДУИ има два предлога за нов претседател на Собранието, а СДСМ и БЕСА имаат по еден.

 

Од ВМРО ДПМНЕ веќе  најавија дека нема да го блокирата изборот на нов претседател, но имаат несогалсувања со СДСМ околу бројот на членови во комисијата.