вторник, 25 април 2017  |  Вести денес: 31

СДСМ: Опструкциите да престанат, мнозинството ќе формира нова Влада!

Трајко Велјаноски и пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, и вршителот на должноста претседател на државата Ѓорге Иванов, се должни да дозволат демократските процеси да продолжат, соопштуваат од СДСМ.

sdsm

Последни вести

Парламентот и сите институции имаат обврска да го овозможат формирањето на Владата низ мирен трансфер на власта, велат од СДСМ.

Во продолжение интегрален текст од соопштенеито:

Парламентарното мнозинство избрано на легитимни избори од околу 700.000 граѓани ќе постапи според уставните должности и ќе ги избере новиот собраниски претседател и новата реформска Влада.

Државата мора без одложување да профунционира за граѓаните, кои 4 месеци чекаат да се реализира нивната јасно изразена волја за промени.

Трајко Велјаноски и пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, и вршителот на должноста претседател на државата Ѓорге Иванов, се должни да дозволат демократските процеси да продолжат!

Парламентот и сите институции имаат обврска да го овозможат формирањето на Владата низ мирен трансфер на власта.

Секоја институција и секој поединечно мора да биде свесен дека постапувањето спротивно на државните интереси е погазување на Уставот и правото и загрозување на стабилноста на Македонија и повлекуваат одговорност.

Секое дело спротивно на државните интереси е противуставно и казниво и опструкциите да се реализизира мнозинската граѓанска волја мора веднаш да престанат.

Македонија ќе ја добие новата реформска Влада што, ќе го обезбеди владеењето на правото, квалитетен живот за сите и евро-атлантски перспективи.

Најчитани вести