Македонија

СДСМ предвреме се амнестираше ако не успее студентскиот протест

СДСМ предвреме се амнестираше ако не успее студентскиот протест

Студентскиот Пленум, новата алатка на опозициската СДСМ денеска го организита вториот студентски протест кој овој пат е поради полагањето на државниот испит. Поради неинформираност, студентите за првиот пат протестираа против екстерно тестирање во високот образование кое не ни предвидено во реформите.

За вториот протест, опозицијата се екипираше помасовно по социјалните мрежи. Имено, покрај Студентскиот пленум кој наводно стои зад организацијата на протестот, се вклучија и челниците од опозицијата, меѓу кои и универзитетски професори.

Денешниот протест е организиран со цела партиска логистика на СДСМ, како и со притисок врз факултетските професори кои „влечат“ големи финансии од СОРОС. На фотографиите можат да се забележат и голем број на постари лица, кои очигледно не се суденти, само да за достигне таргетираната партиска бројка.

Протестот, исто така, е поддржан и од опозициските медиуми кои во знак на солидарност емитуваа бесплатни огласи за поголемо масовно учество. За опозициските медиуми беше изработен и рекламен спот во кој познати македонски лица даваа поддршка за студентите кои се против новите реформи во високото образование.

Максимумот кој што опозицијата може да го извлече, со големи притисоци, е две до три илјади лица, од кои поголемиот дел се од нивниот подмладок, како и постарите активисти.

Со масовната активност на социјалните мрежи, опозиционерите, неколкупати се обидоа да го минимизираат ризикот од неуспех за кој се многу свесни преку јавно говорење за наводни притисоци врз средношколците и студентите на кои им се забранувало да излезат на улица и да го поддржат протестот.

Свое обраќање на оваа тема во петокот во Прилеп имаше и годинешниот кандидат за претседател, Стево Пендаровски, кој го повика членството на масовност, односно „да не се обрукаат со присуство на мал број на луѓе“.
Дека протестот е финансиран од СОРОС, ни покажува и предводничката на иницијативата „УДАР“, Мери Николова, која на својот фејсбук профил денеска реши да биде студент.

„Денес ќе светнат над 10.000 наши студентски сонца. Единството е наш СИМБОЛ, наш ПАТОКАЗ за ДЕМОКРАТСКА ДРЖАВА, ОДИМЕ, МАРШИРАМЕ!!!!!!! Јас денес сум СТУДЕНТ, биди и ТИ. ПРИДРУЖИ СЕ…“

meri_thumb_medium500_546

Од друга страна, вистинските познавачи на состојбата, професорите се децидни во својот став дека потребна ваква реформа, пред се за еволуација на трудот на студентите, преку што ќе се лоцираат евентуалните проблеми за нивно понатамошно поквалитетно решавање.