ТОП,Македонија

СДСМ се потсмева на жрвите во Турција и повикува на крвави вооружени пресметки во Македонија

СДСМ се потсмева на жрвите во Турција и повикува на крвави вооружени пресметки во Македонија

Социјалдемократскиот сојуз повторно го достигна дното. Во очај, немајќи ја поддршката од граѓаните, повикуваат крвави пресметки во Македонија и слика иста како во Турција, која синоќа спречи обид за државен удар, пишува „Курир“.

Пратеничката на СДСМ Лидија Димова, која наместо да се залага за интерсите на граѓаните на Македонија и нивен подобар живот, таа преку социјалните мрежи посакува „и на наша глава“ да се случи Турција.

lidija-dimova-fb-640x403

Курир ја контактирал Димова во обид да ја појасни нејзината објава и да одговори дали ја повикува македонската војска на насилство против својот народ и дали смета дека билансот на повредени и починати во Турција би соодветствувал во Македонија, но пратеничката на СДСМ, како што пишуваат, не сакала да одговори на нивните прашања и го прекина телефонскиот разговор.

fb-640x453

„Сакам да ни се случи Турција“  е објава од полицаец кој беше унапреден од техничкиот министер Оливер Спасовски очигледно по партиска заслуга.

Поддршка него му дава и аналитичарот Суад Мисини кој коментира „Е**ти државата во која нема шанси да се случи државен удар“.

gjorgi-spasov-640x546

Аматерски изведениот обид за воен удар во Турција е на прагот на доживее тежок пораз. НАТО и САД повикаа на поддрша на демократски избраната Влада во Турција. Владата ја врати контролата врз државната телевизија и врз Анкара. Делот од армиските сили кој го направи обидот за воен удар е изедначен од страна на владата со терористичките сили на ИСИЛ и ги очекува одмаздата на демократот Ергодан, пишува Ѓорѓи Спасов од СДСМ.

ivor-640x705 (1)

Опозицискиот колумнист Ивор Мицковски на својот Фејсбук профил напиша:

Некогаш застанување пред тенк беше врвен гест на борба за слобода, денес се претвори во борба за слугување.

ivor1-640x448

Нема ништо недемократско во воен удар, гледано од историскиот контекст на Турција, каде секогаш биле гаранти на секуларноста и политичка стабилност. Не е ова Латинска Америка и не се дигаат против демократски режим, туку против авторитарен режим.

Жанета Трајкоска пак изрази жал за пучистите:

zaneta-640x852

За потсетување во медиумите одамна беше пренесен и ставот на Едмонд Адеми, член на највисоките органи во СДСМ и поставен на висока функција во МВР во времето на Спасовски, кој повикуваше на крв по улиците.

edmond-ademi-fb

Инаку, бројот на убиени и уапсени од момент во момент се зголемуваат во Турција. Последните информации говорат дека загинати се 194 лица, а уапсени се 1.563 лица.