недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 36

СДСМ во очај подготвен е да ветува и бесплатна струја за целиот свет

ВМРО-ДПМНЕ креира енергетски политики од кои бенефит имаат сите граѓани на Република Македонија, но истовремено тие претставуваат и влог за обезбедување стабилна енергетска иднина за идните генерации, истакнува ВМРО-ДПМНЕ во писмената реакција.

вмро-дмне

Последни вести

СДСМ уште еднаш покажува целосно непознавање на приликите и односот на сите чинители во енергетскиот сектор. Соочен со сигурен пораз на 11-ти декември, СДСМ во очај е подготвен да ги лаже во очи граѓаните ветувајќи и бесплатна електрична енергија за целиот свет, се наведува  во писмената реакција на ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција на Митко Андреевски од СДСМ.

-Владата на ВМРО-ДПМНЕ изминатите десет години инвестираше преку милијарда евра во енергетски проекти и во модернизација на постојните енергетски капацитети. Успешно е либерализиран пазарот за електрична енергија, почна искористувањето на обновливите извори на енергија како ветерот, сонцето, биомасата, а се обезбедени и соодветни услови за изградба на сончеви електроцентрали, велат од  ВМРО-ДПМНЕ.

Оттаму посочуваат дека е создадена соодветна регулатива врз која во изминатите десет години изградени се преку 60 мали хидроелектрани и значајни капацитети за пренос на електричната енергија, а во моментот се спроведува и проектот за целосна гасификација на државата.

– ВМРО-ДПМНЕ креира енергетски политики од кои бенефит имаат сите граѓани на Република Македонија, но истовремено тие претставуваат и влог за обезбедување стабилна енергетска иднина за идните генерации, се истакнува во писмената реакција на ВМРО-ДПМНЕ .

СДСМ, како што се наведува, со продажбата на ЕСМ и преносот на државниот монопол во рацете на приватен сопственик директно придонесе за можноста за зголемување на цената на електричната енергија.

Најчитани вести