ТОП,Македонија

Се демонтира „платеничка револуција“ на СДСМ, се отвораат и сомнежи за финансиски криминал

Се демонтира „платеничка револуција“ на СДСМ, се отвораат и сомнежи за финансиски криминал
Владе Милчин на протестот на СДСМ пред Влада од 17-ти мај, 2015-тата година

Милиони во џебовите на стотици луѓе завршувале преку над 70 невладини организации под чадорот на СОРОС односно Институтот отворено општество на Владе Милчин.

Таквите пари преку невладините организации, наместо на дејствија својствени за граѓанскиот сектор односно наместо градење на здраво и силно општество, тие директно работеле на негово уривање и слабеење.

Владе Милчин на протестот на СДСМ пред Влада од 17-ти мај, 2015-тата
Владе Милчин на протестот на СДСМ пред Влада од 17-ти мај, 2015-тата

Според информациите до кои што дојде Нетпрес, најголем дел од средствата кои легнувале на сметките на невладините организации  завршувале како хонорари и плати на голем број на луѓе сите истакнати по своето критизерство спрема владата сакајќи да креираат вештачка слика на општо незадоволство односно спроведување на колективна измама на граѓаните.

Таквиот платенички однос придонесува токму кон загрозување на слободата, рушење на темелите на оштеството преку негово огромно корумпирање. Токму водачите на шарената револуција на СДСМ и оние кои секојдневно се присутни таму се тие кои се дел од аферата платеничка револуција односно добивале хонорари за својот активизам. Но, освен целосната ерозија  на општеството и вредностите слобода и демократија, се отвора сомнеж и за финансиски криминал. Институциите треба да реагираат на отвореното корумпирање но и докрај расветлување како, колку точно и каде се завршувале огромните суми на пари.

Лидија Димова на Протест
Лидија Димова на Протест

Нетпрес дојде до дел од податоците кои кажуваат вртоглави суми кои се свртеле низ последните две години на пиун невладините организации. Па така на пример според податоците со кој располагаме Македонскиот центар за европско образование чиј поранешен претседател беше токму пратеничката на СДСМ Лидија Димова свртел за хонорари и исплати 10.350,250 денари за последните две години.

Влатко Васиљ
Влатко Васиљ

Веќе претходно објавивме со точни суми дека од оваа организација пари земале блогерот Влатко Васиљ, Цаца Николовска од СДСМ, Каролина Астеруд, сопругот на Маринела Тушева од СДСМ Маричиќ Бојан, Сашо Ордановски, синот на новинарката Гордана Дувњак, Стефан Дувњак, а освен приходи од Хелсиншкиот комитет, од МЦЕО приходи за својот ативизам имала и Уранија Пировска.

Статус на Стефан Дувњак за пишувањата на Нетпрес
Статус на Стефан Дувњак за пишувањата на Нетпрес
Бојан Маричиќ
Бојан Маричиќ

МЦЕО како…