недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 17

Се испитува квалитетот на земјоделските производи од поплавените подрачја

drzaven-inspektorat-640x480

Поврзани вести

Државниот инспекторат за земјоделство го испитуваат квалитетот на земјоделските производи во поплавените подрачја поради претпоставка за нивна контаминација.

-Пет тимови на земјоделски и фитосанитарни инспектори од денеска вршат обиколка на теренот, по што ќе бидат земени примероци на анализа во лабораториите на Ветеринарниот факултет кој овозможи бесплатни анализи. Покрај тоа уште еден тим од инспекторатот ќе биде постојано присутен на централниот пункт во Стајковци, каде производителите ќе можат да се консултираат со нив, информираат од Државниот инспекторат.

Директорот на Државниот инспекторат за земјоделство Цветан Трипуновски апелираше до граѓаните кои одлгедуваат земјоделски производи да не вршат продажба на истите, како и до откупувачите – да не откупуваат производи од овој регион додека не се утврди нивната безбедност.

drzaven inspektorat2

Активностите на Државниот инспекторат за земјоделство се во координација со Агенцијата за храна и ветеринарство.

Најчитани вести