петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 38

Се изработува новиот мебел за студентските домови

Набавката на новиот мебел за сите 10 студентски домови, според очекувањата треба целосно да се реализира до крајот на месец април.

goce soba

Последни вести

Студентите сместени во државните студентски домови наскоро ќе добијат значително унапредени услови за престој со набавката на комплетно нов мебел кој што е во фаза на изработка.
За оваа активност е потпишан договор со компанија која има доставено најповолна понуда и активностите на терен се веќе започнати, односно за дел од студентските домови се земени мерки за мебелот и истиот се изработува.

Заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски пред две недели информираше дека набавката на новиот мебел за сите 10 студентски домови, според очекувањата треба целосно да се реализира до крајот на месец април.

-Според договор е предвидено набавка на нови кревети, душеци, маси, столици, бироа и плакари за сите 10 државни студентски домови. За оваа инвестиција од буџетот на министерството за образование и наука одвоени се 100 милиони денари, истакна Ристовски.

Реализацијата на инвестицијата најпрво ќе биде фокусирана на поголемите студентски домови во Скопје каде што има поголема концентрација на студенти, а потоа и на останатите домови низ Република Македонија.

Покрај набавката на новиот мебел Владата и МОН минатата година извршија целосна промена на сите постоечки лифтови во сите студентски домови, за што беа инвестирани 15 милиони денари, а во тек е и инсталирањето на машините за перење и сушење – инвестиција во вредност од 11 милиони денари.

Најчитани вести