Свет

Се’ повеќе Швајцарци работат четири дена во неделата

Се’ повеќе Швајцарци работат четири дена во неделата

Бројот на Швајцарцит кои работат четири дена во неделата се зголемува од година во година. Во последните 20 години бројот на вработените во Швајцарија со полно работно време е намален од 73 на 64 отсто, пренесе весникот „20 минит“.

Една од основните причини поради која Швајцарците се почесто се одлучуваат за работи со скусено работно време е можноста да не работат во петок и да имаат на располагање продолжен викенд за одмор и рекреација.