Свет

Се зајакнува истрагата по малезискиот авион

Се зајакнува истрагата по малезискиот авион

Речиси четири месеци по мистериозното исчезнување на малезискиот авион, за кој истрагите до сега не дадоа никаков резултат, малезискиот министер за одбрана Хисамудин Хусеин соопшти дека  Малезија, Кина, Австралија и експерти од 26 други држави ја зајакнуваат истрагата.

Авионот, што на 8 март полета од Куала Лумпур кон Пекинг, со 239 патници и членови на екипажот, без какви и да е индикации, го сменил правецот и едноставно исчезнал од уредите за контрола на летењето.

Малезиската морнарица ги завршува подготовките за опремување на уште еден голем воен брод мини подморници, сонари и други апарати кои на морското дно ќе можат да детектираат дури и остатоци од пластика. Финасирањето на опремата на овој брод ја презедоа три најголеми компании од Малезија.