Македонија

Се зголемува бројот на мигранти во прифатниот центар во Гевгелија

Се зголемува бројот на мигранти во прифатниот центар во Гевгелија
Се зголемува бројот на мигранти во прифатниот центар во Гевгелија
Бројот на мигрантите кои преку Грција пристигнуваат во прифатно транзитниот центар Гевгелија денеска се зголеми во однос на изминатите два дена.

Според информацијата од регионалниот центар за управување со кризи Гевгелија, изминатото деноноќие се пропуштале помали групи бегалци од Сирија и Ирак чиј што број моментно изнесува 140.

Министерот за внатрешни работи на Македонија, Оливер Спасовски, при денешната посета на кампот потврди дека со грчките колеги се остварува добра соработка и оти пред некој ден имало состанок на директорско ниво заради договарање и координирање на соработката. На другата страна на граничната линија денеска беше видливо и зголеменото присуство на грчки полицајци кои во поголем број пристигнале во кампот кај Идомени по инцидентот што се случи пред два дена.

Според проценката на ЦУК и невладините организации и активисти, на грчка територија на просторот меѓу Идомени и Поликастро се наоѓаат десетина илјади мигранти кои со денови чекаат да ја минат границата и строгите мерки за утврдување на идентитетот кај граничниот камен 59.

Инаку, на потегот од граничниот камен до гевгелискиот камп, припадниците на АРМ ги изведуваат завршните работи за оградување со жица на патеката долга 650 метри по која мигрантите се упатуваат во ПТЦ Гевгелија.