Македонија

Седмооделенец ќе конструира робот за на Месечината

Седмооделенец ќе конструира робот за на Месечината

Седмооделенецот Матеј Предовиќ конструира робот кој ќе и’ помага на војската да ги пронајде непријателите, да ги пронаоѓа и бомбите, но истиот може да се користи во градежништвото и да испитува цевки.

Неговиот робот му донел прво место меѓу стотина учесници на олимпијадата по роботика во Зрењанин, пренесува Канал 5.

-Мојот робот го освои првото место бидејќи беше најинтересниот и најдобриот робот таму. Роботот и служи на војската , треба да и помогне да ги најдат непријателите, исто така и за научниците да испитуваат опасни животни. Потоа за да се пронајдат бомби под коли, за градежништвото , да ги испитуваат цевките. Роботот инаку го конструирав за шест месеци, објаснил седмооделенецот Матеј Предовиќ во интервјуто во вестите за Канал 5.

За конструкцијата на роботот му биле потребни 6 месеци, а за натпревар на кој тој ќе учествува во Виена тој сега ќе контруира робот за на месечината.