недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Седници на пет собраниски комисии

На дневен ред на Комисијата за економски прашања се предлог законите за изменување дополнување на Законот за јавните претпријатија, на Законот за возила и на Законот за трговските друштва, сите во прво читање, како и Годишниот извештај за работата на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија во 2013 година.

Sobranie

Последни вести

Во Собранието на Република Македонија денеска седници ќе одржат комисиите за економски прашања, за политички систем, за надворешна политика, за европски прашања и законодавно правната комисија.

На дневен ред на Комисијата за економски прашања се предлог законите за изменување дополнување на Законот за јавните претпријатија, на Законот за возила и на Законот за трговските друштва, сите во прво читање, како и Годишниот извештај за работата на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија во 2013 година.

Членовите на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците ќе го разгледуваат Годишниот извештај за работата на Државниот совет за превенција на детско престапништво и за состојбите во областа на правата на детето и малолетничкото престапништво во 2013 година.

Комисија за надворешна политика, пак, ќе расправа по предлог законите за ратификација на Протоколот кој се однесува на дефиниција на поимот „производи со потекло“ и методи на административна соработка кон Договорот за изменување и пристапување кон Централно-европскиот Договор за слободна трговија, на Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Србија за размена и заемна заштита на класифицирани информации и на Договорот меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Индија за одбегнување на двојното оданочување и за заштита од фискална евазија по однос на даноците на доход.

Пред членовите на Комисијата отчетно обраќање ќе има амбасадорот Петар Јовановски за вршењето на должноста амбасадор на Република Македонија во Државата Израел.

Законодавно-правна комисија ќе одржи три седници. На првата ќе го разгледа Предлогот за изменување и дополнување на Буџетот на Република Македонија за 2014 година и Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност – 2 читање. На втората седница Комисијата ќе го разгледува Текстот на Нацртот на амандмани на Уставот на Република Македонија, додека на дневен ред на третата седница, меѓудругите, се Предлог-закон за дополнување на Законот за спортот, Предлог-законот за прогласување на Старото градско јадро на Кратово за културно наследство од особено значење, Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за ревизија…

Членовите на Комисијата за европски прашања ќе ги разгледаат Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за ревизија и Предлог-законот за превенција, спречување и заштита од семејно насилство, двата во прво читање.

Коментирај

* Нетпрес нема да објавува коментари кои содржат говор на омраза, кои дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба, како и коментари кои повикуваат на етничко, верско, расно, национално или политичко насилство и нетолеранција.

Нема коментари.

Најчитани вести