Магазин

Седум лоши навики после јадење

Седум лоши навики после јадење
Седум лоши навики после јадење

Многу од нас имаат некои навики кои ги практикуваат по оброкот, но експертите предупредуваат дека пушењето, јадењето овошје, пиењето чај, туширање и спиење со полн стомак не се здрави навики.

Светските експерти составија листа од седум лоши навики по јадење.

1.    Пушење: Оваа навика е поштетна отколку што се мисли, бидејќи само една цигара по јадење предизвикува штета како да се сте запалиле 10 цигари. Системот за варење делува на целиот организам, а на кислородот во крвта се врзува и никотинот.

2.    Јадење овошје: Овошјето многу брзо се вари, а ако се јаде веднаш после оброкот тоа толку долго се задржува во желудникот што почнува да скапува и ослободува отровни гасови кои што, меѓу другото, го поттикнуваат создавањето на целулит. Овошјето требало да се јаде на празен желудник или два часа пред и по главниот оброк.

3.    Пиењe чај: Теин, главната состојка на чајот се врзува за железото и го отежнува варењето што може да биде лошо за анемични лица. Тие би требало да пијат чај најмалку еден час по јадењето.

4.    Пливање и туширање по јадење: Водата го поттикнува и засилува крвотокот во телото, но по оброкот крвта доаѓа во желудникот каде се одвива варењето, а не на места како рацете или нозете.

5.    Попуштање на ременот: Доколку ременот го продолжувате за некое дупче по обилниот оброк тоа може да доведе до преплет на цревата и застој во варењето.

6.    Физичка активност: Иако сите мислат дека физичката активност по оброкот е добра, вистината сепак е поинаква. Тренингот му пречи на системот за варење кој што ги апсорбира хранливите материи од внесената храна. Се препорачува само лежерна прошетка.

7.    Спиење: Лежечката положба никако не е природна, а со самото тоа не е добра ниту за варењето, па желудочните сокови не можат да ја завршат својата работа. Оваа навика може да предизвика желудочни тегоби.