вторник, 29 ноември 2016  |  Вести денес: 43

Седум ученички од основно училиште забремениле по екскурзија

Како мошне „плодна“ се покажал школски излет во мало место блиску до Сараево. Додека биле на петдневно патување, ниту помалку ниту повеќе туку седум од 14 девојки останеле бремени! Неверојатен шок, како за девојките така и за родителите и учениците!

екскурзија

Поврзани вести

На почеток никој не забележал. Но, кога една ученичка пријавила дека е болна по неколку недели од екскурзијата и дека стомакот и е се поголем и поголем , работите почнале да одат во друга насока. Се повеќе девојки почнале да изостануваат од часовите. Поради тоа, професорите свикале итна родителска средба.

На таа средба работите излегле на виделина. Седум ученички останеле бремени за време на школската екскурзија. Неверојатно! Овој инцидент довел до понатамошни расправии и судири. Дали професорите не вршеле добар надзор врз децата за време на екскурзијата? Дали децата не биле доволно едуцирани? Дали сексуалната едукација е адекватна на нашите простори? Која е улогата на родителите: Прашања, прашања!

Босанскиот министер по здравство предупреди дека постои голем проблем. Саревски гинеколог изјавил за порталот „Космо: „Загрижувачки е дека девојките се на возраст од 13 години и дека поголем број од нив немале заштитени сексуални односи“, но додал дека таквото нешто за жал е во тренд кај тинејџерите.

Се повеќе и повеќе деца раѓаат деца – и тоа не само во Босна и Херцеговина.

Едукацијата е мошне важна и не смее да се занемари.

Последно во оваа категорија

јна

„Дело“: Дел од арсеналот на ЈНА во Словенија завршил кај исламистите Дел од оружјето и муницијата од словенечките складишта на поранешна Југословенска народна армија (ЈНА), кои Словенија му ги донирала на Авганистан во рамки на поддршката на Западот за авганистанската Влада, можеби завршиле во рацете на исламистичките борци во Либија, Ирак и Авганистан, а истори можеби се случило и со старото оружје, кое е испратено на уништување во специјализирана фабрика во Словачка, тврди љубљанскиот весник „Дело“. Весникот се повикува на европската невладина организација со седиште во Велика Британија, Конфликт Армамент Рисрч (ЦАР), која ги истражува податоците за потеклото на оружјето и муницијата во вооружените конфликти во светот. ЦАР неодамна го истражувала потеклото на оружјата што се користат во судирите во Либија и Сирија. Во Либија е пронајдено оружје кое би можело да се поврзе со залихите на оружје од југословенско потекло, кое словенечката војска во 1991 година го заплени од ЈНА и кое по налог на властите во Љубљана требало да биде уништено во специјализираната фабрика во Словачка. Во Либија претставниците на ЦАР откриле ракети М79 „Оса“ во близина на Триполи, кои ги носеле истите ознаки како и пратката која словенечкото Министерство за одбрана во 2005 година ја испратило на сигурно уништување во Словачка. – Се претпоставува дека тоа можело илегално да заврши во Либија, каде до него дошле џихадистичките бунтовници блиски до Исламска држава, но станува збор само за претпоставки, пишува словенечкиот весникот, потсетувајќи дека такво оружје би можело да се најде на подрачјето на целата некогашна Југославија. Извори во словенечкото Министерство за одбрана потврдиле дека Словенија во 2005 година на словачката фабрика ВОП, која во меѓувреме престанала да работи, и предала 6.802 дотраени ракети М79, меѓу кои 132 со броеви ЛОТТБ8606, кои се пронајдени во Триполи. Организацијата ЦАР ја замолила Словенија и за информации за минофрлачките гранати, кои словенечкото Министерство за одбрана во 2003 и 2008 година и ги донирало на авганистанската војска, од кои некои по се изгледа лани се запланети од силите на ИД во Тикрит во северен Ирак, додава „Дело“. Словенечки извори исто така потврдија дека во 2008 година Словенија му донирала на Авганистан поголемо количество минофрлачки гранати и муниција, за кои сега ЦАР се сомнева дека завршиле во рацете на џихадистичките борци кои се борат против авганистанската Влада.

Најчитани вести