Свет

Шефот на Канцеларијата за безбедност на Украина е агент на ЦИА?

Шефот на Канцеларијата за безбедност на Украина е агент на ЦИА?

Шефот на Службата за безбедност на Украина, Валентин Наливаjченко бил врбуван од ЦИА. Тоа го изјави поранешниот шеф на ССУ Александар Jaкименко.

Наливаjaченко бил врбуван од ЦИА во време кога работел како генерален конзул на украинската амбасада во Вашингтон. Наливајаченко одржувал контакти со американското разузнавање и по заминувањето на дипломатската служба.Конкретно, во периодот од 2006 до 2010 година, кога веќе еднаш бил на чело на ССУ.

Јакименко потенцрираше дека во зградата на ССУ во Киев цел еден кат е позајмен за работа на вработените на ЦИА.