петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 65

Секое петто дете во Србија е дебело

devojcica-debljina-gojaznost-foto-shutterstock-1417426752-594912 (1)

Последни вести

Најновите студии покажале дека Србите се дебела нација според бројот на граѓани со прекумерна телесна тежина. Експертите предупредуваат дека тој проблем мора итно да се реши бидејќи со себе носи последици.

Во Србија околу 55 отсто од жителите имаат проблем со прекумерната тежина, вели началничката за ендокринологија, професорката Едита Стокиќ, а пренесува агенцијатаТанјуг.

Според неа, особено загрижува фактот дека е зголемен и бројот на деца со прекумерна тежина и дека секое петто дете е дебело.

-Тоа е армија од дебели деца. Тие, ако не преземат нешто во иднина ќе имаат бројни здравствени компликации, истакнала Стокиќ и нагласила дека под тоа се подразбира висок крвен притисок, дијабетес и други здравствени проблеми.

Наспроти загрижувачките податоци, тука е и фактот дека со успешна редукција на телесната маса, се постигнуваат добри резултати.

-Успехот е загарантиран и со редукција на исхрана и со зголемена физичка активност, како и со промена на начинот на живот, а ако сето тоа не ги даде саканите ефекти, почнува примена на медикаменти, па некогаш и хируршки зафати, објаснува Стокиќ која додава дека секоја диета е индивидуална и дека не можат сите истовремено да се применуваат.

-Овој момент во светот  50 отсто од дебелите луѓе држат диета, а од нив половина не постигнуваат никаков ефект. Исто така поразително е дека 80 отсто од пациентите на кои им е препорачана диета се обидуваат да го решат тоа на свој начин, без согласност од експерт, ендокринолог, нутриционист, кардиолог и слично, вели таа.

Најчитани вести