недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Секој ден го пиете, а не знаете дека предизвикува рак на дојка!

Секој ден го пиете затоа што мислите дека е здраво, а не сте свесни дека овој производ всушност предизвикува рак на дојка.

sekoj-den-pie

Поврзани вести

Секој ден го пиете затоа што мислите дека е здраво, а не сте свесни дека овој производ всушност предизвикува рак на дојка.

Една норвешка студија покажа дека лицата што пијат дневно по три чаши млеко имаат три пат поголем ризик од заболување од рак на дојка, во однод на оние што пијат по половина чаша или помалку.

Воопшто не е некоја вест ако кажеме дека ракот на дојка е во експанзија. Судејќи по се, млекото е одговорно за зголемениот ризик од рак на дојка. Претходно се сметало дека млекото само го забрзува развојот на постоечкиот рак, но сега норвешките научници тврдат и дека го предизвикува.

Секој ден го пиете, а не знаете дека предизвикува рак на дојка!

Секој ден го пиете, а не знаете дека предизвикува рак на дојка!

Најголем број заболени има во Финска, Велика Британија, Канада и САД. Тоа се земји каде потрошувачката на млеко е на челно место. Ракот на дојка е редок или воопшто го нема во земјите и културите каде млекото од животинско потекло не се користи.

Се знае дека хормоните и факторите за раст во млекото имаат канцероген потенцијал, но тоа се покажало и за синтетичките додатоци на витаминот Д, со коишто често се збогатуваат млекото и другите производи. Заболените во просек внесуваат три пати повеќе синтетички витамин Д од останатите.

Тука приказната за причините не завршува. Бројот на заболени расте и со потрошувачката на тесто, шеќер и некои видови месо (особено свинско), а паѓа со потрошувачката на свеж зеленчук и риба.

Градниците, а посебно тесните градници, ги мултиплицираат ризикот од рак. Жените што секојдневно наст градник, барем 12 часа, го зголемуваат ризикот за повеќе од 20 пати во однос на оние што ретко ги користат или никогаш, посебно ако станува збор за градници со метална потпора.

Најчитани вести