сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Село Мерово доби ново училиште

merovo

Последни вести

Министерот за образование и наука Абдилаќим Адеми, денеска присуствуваше на свеченото пуштање во употреба на новата училишна зграда на подрачното основно училиште „Пашко Васа“ во с. Мерово, општина Желино, инвестиција на Министерството за образование и наука вредна шест милиони денари.

– Пред две години, кога беше поставен камен-темелникот за изградба на новото училипште, скептиците, велеа дека ова е уште една промашена инвестиција и дека во училиштето нема да биде поставена ниту една тула. Денес гордо пред Вас, но и пред нив можам да кажам дека училиштето е едно од најсовремените, опремено со сите потребни нагледни средства потребни за изведување на воспитно-образованиот процес, истакна министерот Адеми.

Драги ученици, рече Адеми, Вашата обврска е едноставна, а таа е вредно и посветено да им се предадете на совладување на материјалите и уроците кои Ви ги даваат Вашите наставници, додаде Адеми.

Министерот напомена дека инвестирањето во образованието е инвестиција во иднината.

– Овие ученици се иднината на Република Македонија. Само со вложување во воспитно-образовната дејност, можеме да очекуваме просперитет за државата и општината, истакна министерот за образование и наука.

Инвестициите на Министерството за образование и наука, истакна Адеми, не запираат тука, тие ќе продолжат се додека секое дете, секој ученик не ги почувствува благодетите на современото образование.

Во ова училиште настава следат 134 ученици поделени во две смени. Училиштето има пет училници, еден кабинет по информатика, како и канцеларии за наставничкиот кадар.

Најчитани вести