понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

Семејниот центар на Град Скопје за две години регистрирал 120 жртви на семејно насилство

Кај корисниците кои успешно го завршиле психосоцијалниот третман нема повторување на насилството.

Семејниот центар на Град Скопје за две години регистрирал 120 жртви на семејно насилство

Семејниот центар на Град Скопје за две години регистрирал 120 жртви на семејно насилство

Поврзани вести

Прв Семеен центар на Град Скопје одбележува 2 години од своето постоење. Во центарот за овие две години се опфатени вкупно 278 корисници, од кои 168 се жени, а останатите 110 се мажи. До сега Семејниот центар работел со 56 семејства, а индивидуално според категорија имало 120 жртви на семејно насилство, 34 сторители на семејно насилство, 68 малолетни деца и 56 други членови на семејството кои учествувале во советувањето. Кај корисниците кои успешно го завршиле психосоцијалниот третман нема повторување на насилството.

Карактеристично за Семејниот центар е што е единствено советувалиште за сторители на семејно насилство, каде со нив се работи по специјализирана програма за третман на сторители на семејно насилство. За поздрав е фактот што сè повеќе сторители самостојно бараат помош и се осве

Најчитани вести