Македонија

Сендвичарaта во Драчево продавала храна со фекални бактерии

Сендвичарaта во Драчево продавала храна со фекални бактерии

Во сендвичарницата во Драчево се најдени фекални бактерии, потврдија од Центарот за јавно Здравје-Скопје.

По добиените информации од Инфективната клиника дека има масовно труење од храна, а пациентите наведувале исто место од кое јаделе епидемиолози од скопскиот Центар за јавно здравје во средата зеле 7 мостри од работните поврешини во сендвичарата, 5 примероци за анализа од храната која била затекната во сендвичарицата и брисеви од испироци од рацете на лицата кои биле во објектот, објавува порталот zdravstvo 24.mk.

Резултатите од мострите и брисевите кои се анализирале во микробиолошката лабораторија во ЦЈЗ Скопје покажале дека фекални бактерии биле изолирани во кечапот, блансишаниот помфрит, плескавицата и во свинскиот врат. Бактерија од фекално потекло е најдена и на работна површина, не е најдена на рацете на вработените.

Вчера од Клиниката за инфективни болести информираа дека во примероци од столицата земена од неколку пациенти кои добиле труење откако јаделе во сендвичарницата во Драчево е изолирана бактеријата салмонела. Токму оваа бактерија според епидемиолозите од ЦЈЗ Скопје е од групата на индикатори на фекално загадување.

Вкупно 50 лица од 3 до 50 годишна возраст беа затруени по јадењето сендвичи од сендвичарницата во Драчево. 12 беа хоспитализирани на Инфективна. Затруените јаделе разновидни сендвичи, но сите ги поврзува консумирањето кечап и мајонез од сендвичарницата. Има затруено цели семејства. Две деца кои јаделе само помфрит без додатоци не покажале знаци на труење.

Драчевската сендвичарница е затворена од државниот санитарен и здравствен инспекторат и од Агенцијата за храна. Ова е трет пат инспекциските служби да ја затворат. Какви санкции ќе следуваат по ова масовно труење треба да се произнесат надлежните од санитарниот и здравствен инспекторат и од Агенцијата за храна.