Балкан

Шешељ доби забрана за влез во Хрватска

Шешељ доби забрана за влез во Хрватска
BEL03-19990204-BELGRADE, SERBIA, YUGOSLAVIA - The vice-president of Serbian Parliament and leader of Serbian Radical Party Vojislav Seselj makes a point during his address during a parliament session in Belgrade, 04 February 1999. The parliament of Serbia, dominant republic in Yugoslavia, is today deciding whether Belgrade will join the Kosovo peace talks, while the Socialist Party of Yugoslavia's President Slobodan Milosevic called for participation in Saturday's negotiations in France. EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/as/kr

По денешната ослободителна пресуда за лидерот на српските радикали Војислав Шешељ и бројните реакции, кои ги предизвика таквата одлука, хрватското Министерство за внатрешни работи му забрани влез во Хрватска.

– Нека дојде, па ќе го уапсиме, изјавил во меѓувреме хрватскиот премиер Тихомир Орешковиќ.

Хашкиот трибунал денеска го ослободи Шешељ по сите точки од обвинението.