Македонија

Сестра Макрина се откажа и од монашкото име

Сестра Макрина се откажа и од монашкото име

Поранешната Игуманија на манастирот „Св. Архангел Михаил“ во Берово, сестра Макрина целосно го напушти монашкиот живот и комплетно се повлекла од Македонската Православна Црква. Таа сега не го користи иту црковното име под кое беше замонашено, туку своето световно име Будимка Поповска.

По нејзиното повлекување од традиционалниот монашки живот минатата година, кога ја соблече мантијата по 14 години, таа индиретно остана поврзана со монаштвото, преку т.н. “бело монаштво”, кое се пратикува во Руската Православна црква, како што тогаш од МПЦ беше толкувано нејзиното повлекување.

Моментално таа е колумнист во неделникот Република.

q