Свет

Сеуште мирно во појасот Газа

Сеуште мирно во појасот Газа

Прекин на огнот по едномесечна офанзива на Израел против военото палестинско дрвижење Хамас, сеуште трае, веќе втор ден, додека се очекува во Каиро да започнат преговори за долготраен мир и целосно решение во воениот појас Газа.

Делегациите на страни веќе се во Карио, каде египетските претставници планираат најизменично да се состануваат со нив во обид да се договорат свете страни.

Детали кои се појавија во јавноста повразни со барањата на Хамас, се и мешународно финансирање на обнова на Газа кое би било надгледувано од страна на палестинската влада и претседателот Махмуд Абас.

Вчера започна прекинот на огнот во кој досега загинале скоро 1.900 Палестинци, 67 Израелци, вклучувајќи и три цивили.

Жителите на Газа го користат при мирјето за да се вратат во своите домови и да ја утврдат направената штета.