Спорт

Шампионите на Ролан Гарос побогати за 1.400.000 евра

Шампионите на Ролан Гарос побогати за 1.400.000 евра

Француската тениска федерација (ФФТ) објави дека го зголемила наградниот фонд на вториот грен селм турнир во сезоната Ролан Гарос за 10 % и дека тој ќе изнесува 25.000.000 евра. Со ова згоемување победниците на турнирот во машка и женска конкуренција ќе инкасираат по 1.400.000 евра

“Зголемувањето е резултат на четиригодишниот план за поголеми награди за победниците во машка и женска конкуренција , изјави генералниот дитектор на ФФТ, Гилберт Исерн.

Минатата година Вимблдон имаше вкупен награден фонд од 18.500.00 евра, на САД опен беше 20.000.000 долари, додека на Австралија опен изнесуваше 19.500.000 долари.