Свет

„Шарли ебдо“ нема да издава нови броеви, додека не се распродаде првото издание по нападот

„Шарли ебдо“ нема да издава нови броеви, додека не се распродаде првото издание по нападот

Раководството на францускиот сатиричен неделник „Шарли ебдо“ донесе одлука привремено да го прекине издавањето на нови броеви, со цел да создаде услови за успешна распродажба на седум милионскиот тираж на првото издание, објавено по терористичкиот напад врз редакцијата на почетокот од минатиот месец и убиството на медиумски работници во весникот, пренесе МИА.

Во соопштението објавено денеска на интернет страницата на „Шарли ебдо“, раководството и колективот на списанието им заблагодаруваат на читателите за нивната „огромна поддршка и сочувство“.

Според последните информации, тиражот на „изданието на преживеаните во терористичкиот напад“ надминува седум милиони. Ова е единствен случај во современата историја на француските медиуми.

До нападот на „Шарли ебдо“, тиражот на неделникот не надминувал 60 илјади броја.

фото: МИА