Балкан

Шешељ бара да биде ослободен од затвор

Шешељ бара да биде ослободен од затвор

Лидерот на Српската радикална странка (СРС), Воислав Шешељ побара од Хашкиот трибунал да ја прекине постапката против него и да го пушти на слобода или да ја врати постапката од почеток.

Како што е соопштено од Трибуналот, Шешељ побарал од Жалбеното собрание да ја поништи одлуката од 13-ти декември 2013 година за продолжување на судењето и да констатира кршење на неговите права на правично и брзо судење и да го пушти на слобода или новиот судија Мадиаје Нијанд да покрене нова постапка.

Шешељ неодамна беше опериран од рак на дебелото црево, а откриени му се и зголемени лимфни јазли кои се истотака оперирани. Биопсијата покажала дека ракот метастазирал и дека затоа е потребна хемотерапија. Шешељ, кој е обвинет за злосторства против човештвото и кршење на законите и обичаите на војување во Војводина, Хрватска и Босна и Херцеговина од 1991 до 1993 годин, е во притвор во Хаг од 2003-та година кога доброволно.