Балкан

Шешељ денеска пристигнува во Србија

Шешељ денеска пристигнува во Србија

Лидерот на српските радикали Воислав Шешељ денеска околу 13 часот треба да слета во Белград. На аеродромот ќе го пречека семејството и потесното раководство на партијата, пренесува српски„Блиц“.

Официјална церемонија за добредојде, што веќе е пријавена во полиција, ќе се одржи во сабота на Плоштадот на републиката.

Шешељ е обвинет за воени злосторства над Хрвати и Бошњаци во Хрватска и Босна и Херцеговина и над Хрвати во Војводина.

Во 2003 година тој доброволно се предаде на Хашкиот трубунал. Во текот на судскиот процес Шешељ често имаше испади во судницата, а поради објавување имиња на заштитени сведоци, беше обвинет за непочитување на судот.

Шешељ е пуштен на привремена слобода поради влошената здравствена состојба.