Свет

Шкотска ќе добие поширока автономија

Шкотска ќе добие поширока автономија

Неколку часа по објавувањето на резултатите од рефендумот во Шкотска, британскиот премиер Дејвид Камерон најави дека пошироката автономија за Шкотска би требало да биде оследена и со пошироката автономијата за Англија, нагласувајќи дека секој договор по рефендумот треба да биде фер и траен.

Камерон најави дека планот за предавање на новите поголеми овластувања на Единбург го подготвил членот на британскиот Парламент и поранешен премиер, Шкотланѓанецот Гордон Браун, додавајќи дека предлог-законот за проширување на автономијата ќе биде готов до јануари.

Според Би-Би-Си, усвојувањето на законот ќе биде одложено за по изборите во мај 2015 година.