вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 36

Шпанија: Економската криза зафати 45 отсто од жителите

Шпанскиот завод за статистика објави извештај за економската ситуација во земјата во кој што се наведува дека актуелната економска криза ја загрозува егзистенцијата на голем број граѓани, а за сериозноста на проблемот говори и податокот дека 43,11 отсто од граѓаните на Шпанија постари од 15 години се соочуваат со економски проблеми.

spanija zname

Поврзани вести

Од заводот наведуваат дека економската криза во Шпанија започна во 2008 година, а отпуштањето на работниците, намалувањето на платите и другите мерки за штедење во земјата и понатаму негативно влијаат на егзистенцијата на луѓето кои немаат доволно средства  за основните животни потреби.

Нерешени егзистенцијални прашања имаат 44,9 отсто од граѓаните на возраст од 65 години, додека таа стапка за оние над таа граница е 36 отсто. Исто така, се наведува дека економската криза најмногу влијаеше на економските проблеми за луѓето со инвалидитет, од кои дури две третини ги немаат решено основните егзистенцијални прашања.

 

Најчитани вести