Балкан

Штрајк во грчките државни болници

Штрајк во грчките државни болници

Здравствените работнции денеска ќе се соберат и пред Министерството за здравство во центарот на Атина за да го изразат своето противење на плановите персоналот во државните болници да се суспендира или премести за да се намалат трошоците.

Грција, која е пред банкрот од 2010 година, е спасена од финансиска бездна кога земјата од Европската унија и Меѓународниот монетарен фонд доби заем од 240 милијарди евра, под услов да ги спроведат реформите и мерките за штедење.