недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Штрајкот за наставниците во Гевгелија и во Василево е неприфатлив

Нема да се штрајкува, според изјавите, ниту во детските градинки од каде најавуават дека во вторник од рано сабајле вратите ќе бидат отворени за најмалите.

gevgelija-6

Последни вести

Наставниците и професорите од училиштата во општина Гевгелија не го подржуваат најавениот штрајк од страна на раководството на СОНК и во вторник редовно ќе се јават на работните места на почетокот од второто полугодие, рече градоначалникот на Гевгелија Иван Франгов по состанокот што го одржа денеска со директорите на образовните институции.

– Сите основни училишта, гимназијата и детските градинки се снабдени со потребните наставни помагала, со доволни количини нафта за греење и подмирени трошоци за превоз на учениците така што директорите и наставниот кадар не гледаат причини за штрајк. Тие информираа дека училиштата се максимално подготвени за пречек на учениците и оти во закажаниот термин ќе стартува второто полугодие од учебната година. Штрајк во гевгелиските училишта ќе нема, изјави градоначалникот Франгов.

Нема да се штрајкува, според  изјавите, ниту во детските градинки од каде најавуават дека во вторник од рано сабајле вратите ќе бидат отворени за најмалите гевгеличани.

Ќе нема штрајк ни во училиштата во општина Василево и наставата ќе продолжи да се одвива според планираното, соопштија од општината.

На состанокот кој се одржал денеска во кабинетот на градоначалникот Ване Стојанов со група наставници – членови на синдикатот за образование, наука и култура при ООУ „Гоце Делчев“ и подрачните училишта, било констатирано дека СОНК повикува на генерален штрајк врз основа на неаргументирани барања.

-СОНК не дава детално и конкретно образложение за оправданоста и реалната остварливост на предлозите. Според програмата на Владата, покачувањето на платите ќе се реализира етапно во претстојните години. Исто така, беше заклучено дека претседателот на СОНК тоа го прави од личен интерес заради претстојниот реизбор, се наведува во соопштението.

Од општината ги известува родителите на учениците и наставниците дека нема да има штрајк и наставата во второто полугодие ќе започне навремено.

– Доколку одредени наставници – членови на СОНК, одлучат да штрајкуваат според нивните уставно загарантирани права, општината веќе има обезбедено нивна соодветна замена со цел образовниот процес непречено да продолжи, се наведува во соопштението од кабинетот на градоначалникот на Општина Василево.

Оттаму информираат дека сите услови за продолжување на наставата се исполнети и во централните и во подрачните училишта.

Најчитани вести