Свет

Швајцарија ќе ја замрзне воената соработка со Русија

Швајцарија ќе ја замрзне воената соработка со Русија

Швајцарија ќе ја замрзне воената соработка со Русија, соопшти „Радио Слобода“, повикувајќи се на прес-службата на Федералниот совет на Швајцарија.

„При зачувување на политичка неутралност и дијалогот со сите земји, швајцарските власти одлучија да ги замрзнат сите средства на поранешниот украински претседател Виктор Јанукович и неговото опкружување во Швајцарија. Исто така донесена е одлука да се замрзне извозот на воени товари во Русија, да се преиспитаат прашањето за одржување на разговори за договор за слободна трговија со Русија меѓу земјите-членки на ЕФТА и привремено да се сопре програмата за подготовка на кадри за руските воени служби“, се вели во пораката на швајцарската Влада .