Свет

Силен раст на индустријата во септември

Силен раст на индустријата во септември

Македонската индустрија фати залет. Државната статистика во септември регистрираше силен раст од 8,6 проценти, во однос на истиот период лани. Најголема позитива е генерирана во секторот „Преработувачка индустрија“, и тоа од 11,2 проценти. Кај производството на прехранбени производи растот надминува 20 отсто, кај текстилот плусот е 27,4%, кај хемикалиите и хемиските производи позитивата е 57,7 насто. Уште поголем раст, од цели 61,6 проценти е забележан кај фабрикуваните метални производи, а производството на машини и уреди регистрира позитива од 30 насто, пренесува Лидер.мк.

Според главните индустиски групи, пораст има кај Интермедијарните производи од 8,5%, позитивата кај капиталните производи е 24,4%, а пад има кај енергијата и трајните производи за широка потрошувачка.

Во деветте месеци од годинава, индустриското производство бележи раст од 2,5 проценти.  Во септември се зголемил и бројот на работници во индустријата, од 1,2 проценти.

Индустријата ќе го испорача економскиот раст

Индустријата ќе го испорача економскиот раст – смета првиот финансиер Ставрески. Ова е сигнал дека и покрај политичките турболенции, економијата е на здрави нозе.

„Имавме сложена политичка ситуација и растот на индустријата во такви околности претставува силен одговор на стопанството дека политичката стабилност и долгорочните економски политики се најдобрите и најважните услови за раст на економијата. Остварениот раст е значаен, бидејќи опфаќа повеќе гранки во индустријата, особено во преработувачката индустрија којашто е стожер на индустриското производство“ – вели Ставрески.

Според првиот финансиер, македонската индустрија годинава ќе ја заврши со добра позитива, што ќе овозможи да имаме една од највисоките стапки на економски раст во регионот.

Бизнисот и економистите – оптимисти за растот

Растот на индустријата е позитивен и охрабрувачки сингал – сметаат економистите и бизнисмените.

„Растот на индустриското производство е неколку месеци во континуитет, по претходното неколкумесечно назадување кои беше резултат на политичката криза. Очигледно е дека порачките се задржани, во некоја мера и зголемени, и ова е оптимистички сигнал дека економијата забележала раст и во третиот квартал“ – вели универзитетскиот професор Томе Неновски.

На иста линија е и првиот човек на Раде Кончар.

„Најверојатно сите фирми во овој период засилија со работа, бидејќи сакаат да ги реализираат предвидените нарачки за до крајот на годинава“ – вели Аце Антевски.