Свет

Силен земјотрес во близина на Папуа Нова Гвинеја

Силен земјотрес во близина на Папуа Нова Гвинеја

Засега нема информации за евентални жртви и предизвикани материјални штети, а не е прогласена ниту опасност од можна појава на цунами.

Земјотресот се случил на длабочина од 35 километри под морското дно.

Во јули 1998 година Папуа Нова Гвинеја ја погодија два земјотреси со интензитет од 7,0 степени според Рихтер, при што загинаа околу 2.100 лица.

Папуа Нова Гвинеја се наоѓа во т.н. Пацифички огнен прстен, кој се карактеризира со нагласена сеизмичка и вулканска активност.