понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 24

Симулациска вежба на Дирекцијата за заштита и спасување

dz

Последни вести

Дирекцијата за заштита и спасување денеска реализира симулациска вежба како подготовка за ЕУ меѓународната теренска вежба ИПА КАМПЕКС 2015 што ќе се одржи во јуни.

Целите на вежбата се да се проверат, тестираат и подобрат процедурите за домашна поддршка за прием на меѓународна помош во случај на катастрофи (Host Nation Support-HNS), да се провери применливоста на Упатството на ЕУ за домашна поддршка за прием на меѓународна помош, да се тестира употребливата вредност на Упатството на ЕУ за домашна поддршка за прием на меѓународна помош и да се идентификуваат празнини во постоечките концепти и давање препораки за во иднина.

Вежбата ја водеа претставници од конзорциумот на ИПА 2 проектот за зајакнување на соработката на земјите кандидати и потенцијални кандидати за членство во ЕУ во делот за цивилна заштитa (Словенија, Италија, Хрватска, Шведска, Германија и Австрија).

Најчитани вести